2011. január 19., szerda

Ó, Managua, de egy ronda város vagy te!

Tegnap este moziban voltam, megnéztem a The Tourist c. filmet. 45 C$ volt a jegy, azaz kb. 450 Ft. Nagyon jól szórakoztam, és senki nem evett meg hazafelé :)
A mai napot azzal kezdtem, hogy eltaxiztam a Tiscapa Vulkánhoz, aminek a krátere fölött egy canopy, azaz drótkötélpályát építettek ki. Nem hosszú, összesen 1,2 km, viszont annál látványosabb.
Mivel még sosem voltam ilyenen, elsőre nem mertem egyedül menni. Így az egyik helyi erő jött velem. Mivel nem tűnt veszélyesnek, elterveztem hogy visszajövök később és egyedül is csúszok egyet!
Nagyon kapacitáltak, hogy a végén legyen „superwoman” csúszás, vagyis hogy a hátamra akasztják a köteleket és hassal lefelé csúszok, mintha úsznék vagy repülnék. Na ezt ezért nem vállaltam be.
Itt állt egykor az elnöki palota, ahol Sandino elnököt és az embereit kivégezték. Itt áll Sandino irdatlan magas sziluettje, amit az FSLN kormány húzott fel 1990-ben amikor elvesztette a választásokat. Ez Managua meghatározó pontja, mindenhonnan látni a városból.
Majd elvitettem magam a „Huellas de Acahualinca” nevű kiállításra, vagyis oda, ahol megtekinthetők a nagyon híres acahualincai lábnyomok. Szerintem mindenki hallott már ezekről, én nagyon vártam hogy láthassam. 1874-ben bányászok fedeztek fel megkövesedett lábnyomokat, melyek kb. 6000 évesek! A Managua tó mocsarában otthagyott kisebb csoport ember és néhány állat többezer éves lábnyomairól van szó! Úgy becsülik, hogy 145 és 160 cm magasságú emberek lehettek, köztük voltak gyerekek is.
Szerintem egyiküknek 6 lábujja volt :)
Innen fegyveres őr kísért ki és fogott nekem taxit. Tényleg putri környék volt de azért nem úgy nézett ki mintha mindjárt nekemugranának!
Elmentem a nemzeti múzeumba, ami a Nemzeti Palotában található. Emellett van az Antigua Katedrális, ami egykor Managua jelképe volt de az 1972-es földrengés miatt nem sok maradt belőle. Sajnos nem kezdték el a helyreállítását.
A múzeumban kaptam egy angolul beszélő kísérőt, így nagyon kellemes volt a kiállítást végignézni! Volt itt mindenféle: hogyan alakult ki maga a földrész, hogyan éltek annó, ősi leletek amiket az országban találtak, egy kis mai kultúra, szóval a szokásos :) Ő itt az esőisten :)
Hatalmas fogak
Egy olasz festő ajándéka a falra: a 2001-es WTC merénylet emlékére, előtte egy ősrégi szobor.
Rubén Dario, a nagy nicaraguai költő és a költészet születésének szimbóluma ez a festmény
Nagyon tetszett a gyerekrészleg, főleg a Joaquin fogai c. mesekönyv :)
A Plaza de la Revolucion
És a szokásos fegyveres őrök
Ilyen gyönyörűségekkel van tele az egész város
Ismét visszamenekültem a Metrocentroba, mert bár eddig sehol nem éreztem úgy hogy nagyon problémás lenne a környék, és a taxisok is mind rendesek voltak, de valahogy az egész város nem szimpatikus. Ezt az ebédet sikerült összevadásznom.
Délután visszamentem canopyzni :) Már megismertek a helyiek :) Most egyedül mentem, és szenzációs volt! A végén kipróbáltam a superwoman-t is – ezt persze nem egyedül, mert mivel a kezem értelemszerűen nem lehetett a kábelen, nem tudtam volna a végén lelassítani. Húúúú, isteni érzés volt, tényleg mintha repültem volna!
Az a bizonyos elnöki rezidencia itt a magasban börtönként funkcionált nagyon sokáig. Itt rendeztek be egy kiállítást Sandinoról. Szerencsére dolgozott ott olyan ember aki beszélt angolul így végig tudott vezetni az egészen. Ja, és elhívott estére táncolni, ő volt ma a második! De sajnos nem szeretném ha a managuai éjszakában így hazaindulás előtt történne velem valami, így inkább alszom éjjel.
A kilátás a magasból
Beültem egy répatortára és egy karamellás kávéra. Hmmmmm.... rég ettem ilyen jót!
Este jobb dolgom nem lévén ismét moziztam, a Los Pequenos Fockers c. filmet néztem meg, ez nem tudom nálunk milyen néven fut. Miután arrébb ültem (mögöttem egy bálna család folyamatosan evett és egy olvasni nem tudó gyerekkel voltak a feliratos filmen) jól elröhögcséltem a filmen.
Mivel kivégeztem a managuai látnivalókat, holnap elmegyek Estelibe, ahol eredeti terveim szerint több napot töltöttem volna. Most erre nem futja az időmből, de majd egyszer bepótolom!
.
.
.
Ismét folytatódik a Samir c. szappanopera a facebook-on. Most úgy tűnik mégis együtt vannak. Hagytam neki egy kommentet... amit törölt... Szerintem ez az ember nem komplett! Még kb. 2 hónapot adok nekik...